Jos pitkä opastus tuntuu liian pitkältä, on Glimsissä tarjolla esinevartteja. Nimensä mukaisesti opastuksella kerrotaan viidentoista minuutin ajan jostain esineestä ja siihen liittyvästä aihepiiristä. Vartissa ehtii paljon, uskokaa pois!
Vartin mittainen opastus on helposti lähestyttävä ja pieni jännitysmomenttikin on mukana: jokainen opas on saanut itse valita esineen, josta kertoo eikä sitä ole paljastettu etukäteen Glimsin esitteessä. Yleensä opastukset liittyvät Glimsin tuvan esineisiin, mutta poikkeuksiakin voi tulla vastaan.
Viime tiistaina opastusvuorossa oli Lappelan Enni, jota olin aiemmin jututtanut Kamussa. Ennin aiheena oli – puulusikka.
Nykyihmiselle eivät lusikat – sen paremmin kuin muutkaan ruokailuvälineet – ole kovin henkilökohtaisia kummilusikkaa lukuun ottamatta. Toisin oli ennen.
– Talossa jokaisella oli oma puulusikkansa, joka ruokailun jälkeen nuolaistiin puhtaaksi ja pantiin lusikkahäkkiin pystyyn. Varsin pitkään ruokailtiin yhteispadasta, josta kukin lusikoi ruokaa omalla lusikallaan. Apuna saattoi olla veitsi, joka oli ehkä pikemminkin puukko ja yleistyökalu ei ruokailuväline. Veitset ja haarukat ilmestyivät ruokapöytään vasta hyvin myöhään. Haarukan toi Suomeen tiettävästi puolalainen Katarina Jagellonica 1562, kertoo Enni.
Oma lusikka saatettiin myös ottaa mukaan, kun lähdettiin kyläilemään: lusikka vain saappaan- tai sukanvarteen ja menoksi.
Maalaistalossa oli tarpeen osata yhtä ja toista. Puuhommat olivat enimmäkseen miesten ja poikien aluetta ja niinpä ensimmäisten puutöiden joukkoon kuului juuri lusikan vuoleminen.
– Lusikanpesä ei ole ihan helppo vuoltava. Lusikkaa tehtäessä piti myös katsoa sopiva puulaji, josta ei lähde makua.
Lusikan nykyinen muoto on kohtalaisen uutta perua. Lusikan pesä oli pitkään kolmionmuotoinen ja nykyisen muotonsa se sai 1700-luvulla.
Kun aika ja tavat muuttuivat, ruokapöytään katettiin kullekin oma lautanen (alkujaan puinen) ja lusikka sai seurakseen haarukan ja veitsen.
– Uudet tuotteet toivat valikoimiin myös uudenlaisia lusikoita: kahvi, tee ja kaakao vaikuttivat siihen, että meillä nykyään on monenkokoisia lusikoita.
***
Pitääkäpä silmällä Glimsin tapahtumakalenteria: seuraava esinevartti on tiistaina 25.7. klo 12.30. Syksyn mittaan myös Kamuun on tulossa esinevartteja Tuhat tarinaa Espoosta – näyttelyyn.