Kankaistaan emäntä tunnetaan

Monille tulee kangaspuista mieleen ensimmäisenä mattojen kudonnan reipas kolke. Mutta kudotaan sitä muutakin. Glimsin tuvassa  Jenni Sahramaa kutoo pienillä kangaspuilla kapoista villakangasta, josta ei äkkiseltään tiedä, mikä siitä on tulossa.

Kangasta 2

– Kudon säärisiteitä. Ne ovat vähän kuin jalkojen kaulaliinat, selventää Jenni.

Jennin kutomien säärisiteiden mallina on kalmistolöytö.

– Rautakaudella kudottiin erilaisia toimikkaita, tämä on murtotoimikasta.

Arkeologina Jenniä kiinnostavat nimenomaan historialliset tekstiilit. Tekstiilien historia ulottuukin kauas, sillä vaatteitta ei hevillä selviä.

Kun vaikkapa hamekangas tehdään alusta alkaen, siinä vaaditaan aikaa ja monenlaisia taitoja. Naimattomat tytöt eivät suotta esitelleet valmistamiaan tekstiileitä, sillä tekstiilityö oli talon elämänmenossa hyvin keskeinen asia.

Jenni

– Kankaankudonta oli tärkeää ja sitä varten tarvittiin lankaa. Kehräämistä olikin eniten ja sitä tekivät kaikki taitojensa mukaan. Sanonnan mukaan vanhat ja taitavat kehräsivät loimilankoja, kudelankojen kehrääjäksi kelpasi vähemmälläkin kokemuksella.

Kangasta

Yksi hamekangas vaati paljon työtä ja siksi sitä myös osattiin arvostaa.

– Yksi villakangas on ollut valtavan arvokas: tekstiilit kirjattiin mukaan perunkirjoihin. Jo se osoittaa tekstiilien arvon. Vaatteiden elinkaari oli myös ihan toinen kuin nykyään.

– Aiemmin kudottiin tarpeeseen ja suunniteltiin, mitä mistäkin kankaasta tehdään. Joissain taloissa saatettiin tehdä kaikki alusta loppuun itse, mutta toisinaan valmis kangas vietiin esimerkiksi värjäämistä varten värjärimestarille.

Ei siis ihme, että Glimsissäkin on esillä monenmoisia tekstiilien valmistukseen liittyviä esineitä. Käykääpä tutustumassa.

Pellavaa
Tunnetko nämä pellavanmuokkauksen välineet?
Kudontaa
Entä mitkä näistä ovat tuttuja?

Vinkki: keskiviikkona 23.8. on pellavakeskiviikko ja 25.8. Espoo-päivän juhlinnan ensimmäisenä päivänä karstataan ja kehrätään villaa. Espoo-päivän juhlinnan kolmantena päivänä 27.8. on toinen mahdollisuus tutustua pellavan muokkaukseen ja samana päivänä pääsee tutustumaan myös nypläykseen ja makrameen tekoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s