Pentalassa tehdään tänä suvena täydellä puhdilla töitä, jotta ensi kesänä siellä voitaisiin avata kauan suunniteltu saaristomuseoalue. Niinpä jokakesäiset saaristopäivät jäävät viettämättä. Sen sijaa Espoon kaupunginmuseo järjestää kaksi historiaristeilyä, joista ensimmäinen oli tämän viikon maanantaina, seuraava ensi maanantaina. Museomakustelija hyppäsi mukaan m/s J. L. Runebergin kyytiin risteilylle.
Valehtelematta voin sanoa, että tarjolla oli kaikkea: sadetta, auringonpaistetta, historiaa, hyvää juttuseuraa, musiikkia, syömistä, kahvia ja särvintä – ja tietysti hienot maisemat. Mikäli aikoo ensi maanantain risteilylle (mitä lämpimästi suosittelen), kannattaa vilkaista säätiedotuksia ja varautua sopivalla vaatetuksella. Jos sattuu sateinen sää, voi ilman täyttä sadevarustusta kastua, mutta minkä sade kastelee, sen reipas merituuli kuivaa.

Matkan aikana reitistä ja Espoon saariston alueen historiasta kertoivat projektitutkija Nina Talvela, saaristo-opas Tommi Heinonen ja kotiseutuneuvos Benita Åkerlund.
Kyllä Espoon saaristossa on toden totta tapahtunut menneen sadan vuoden aikana monenmoista: on seilattu höyrypaatilla Helsingistä viettämään kesälomaa, kuljetettu pirtua ja uitu ilkosillaan Porkkalan parenteesin aikana Neuvostoliiton puolelle (mainittu uimari jäi kiinni). Toki enimmäkseen on vietetty tavallista elämää, mutta ei Espoon saariston vaiheista silti puutu vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Nyt seuraa kuvakavalkadi Sata vuotta saaristossa -risteilyltä. Jos ette pääse ensi maanantain risteilylle, koettakaa tunnelmoida kuvien avulla.












Museomakustelija pokkaa ja kiittää Espoon kaupunginmuseota mainiosta retkestä vesillä.